‘ICT IS ALS WATER UIT DE KRAAN’

Is dan zelfs het water uit de kraan niet meer vanzelfsprekend? 

Vorige week dreigden huishoudens zonder water te zitten. Door de extreme hitte en de vele vakantiegangers in eigen land, werd er 30%-50% meer water verbruikt. De waterreservoirs raakten te leeg en daarom verlaagde Vitens de druk in de leidingen. Op sommige plekken kwam daarom geen water meer uit de kraan. 

Een veelgehoord gezegde in de ICT-branche is: ‘IT is als water uit de kraan’. Ofwel, bedrijven rekenen op IT zoals huishoudens rekenen op water. En niet alleen rekenen zij hierop, ze zijn er ook van afhankelijk. Het waterprobleem zoals deze vorige week dreigde, staat voor ons gelijk aan uitval van de ICT-structuur van organisaties. Water is voor huishoudens van vitaal belang om te blijven functioneren, net als de IT voor organisaties.

Risico’s bepalen en vastleggen

Nu Nederland steeds vaker zeer droge periodes kent, is het verstandig om meer na te denken over hoe om te gaan met de risico’s die ‘geen water uit de kraan’ heeft. Hoe lang kun je zonder water? Is het slim om water op te slaan? Is het zelfs mogelijk om een waterput in je tuin te maken? En kan dit? Heb je een grote tuin dan is het voor dat gedeelte waarschijnlijk slim om regenwater op te vangen. Woon je ergens met veel droge periodes dan is een waterput slim zodat je niet alleen van de waterleverancier afhankelijk bent.

We dachten altijd dat de kans niet zo groot is dat het waternetwerk uitvalt. En dat denken we van IT eigenlijk ook, maar vervang water nu eens door IT, data of internet. Hoe lang kun je zonder IT? Is het slim om extra data op te slaan? Is het zelfs mogelijk om een alternatieve internetlijn in je bedrijf te maken? Hoe ziet je kantooromgeving eruit? Heb je ruimte voor extra servers of doe je dit liever in de cloud? Hoeveel risico wil en kun je lopen en hoe kun je dit risico spreiden? 

Continuïteit van je bedrijf

In een Continuïteitsscan helpen we jou deze risico’s te bepalen en te verminderen. Samen met jou kijken we naar de bedrijfsprocessen die voor jou van vitaal belang zijn. We inventariseren wat voor jouw organisatie acceptabele downtime en dataverliezen zijn en adviseren hoe je het voor jou gewenste niveau van continuïteit van je bedrijf kunt waarborgen. 

Get inspired! Onze kenners vertellen je graag meer over onze Continuïteitsscans.